Zonnepanelen

zonnepanelen

Het laten plaatsen van zonnepanelen is ontzettend populair, maar hoe werkt een zonnepaneel eigenlijk? In dit artikel bespreek ik het traject van zonnestraling tot de meterkast.

Eigenlijk is het heel eenvoudig. De zonnepanelen zetten zonnestraling om in stroom, maar alleen een aantal zonnepanelen op je dak plaatsen is niet voldoende. Zo leveren zonnepanelen namelijk zogenaamde gelijkstroom op, terwijl de apparaten in ons dagelijks leven juist op wisselstroom werken. Daarom heb je altijd een omvormer nodig, die de gelijkstroom omzet in voor ons bruikbare wisselstroom.

Via kabels komt de stroom uiteindelijk in je meterkast terecht. Daarnaast is er natuurlijk ook een montagesysteem nodig om de zonnepanelen op je dak te bevestigen. Een compleet zonnestroomsysteem bestaat dus uit veel meer dan alleen zonnepanelen!

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Het rendement van zonnepanelen is altijd een kwestie van kosten en opbrengsten. Want hoeveel kosten zonnepanelen nu eigenlijk en wat brengen ze precies op? De regio waarin je woont en de ligging van je huis ten opzichte van de zon hebben een grote invloed.

Maar het werkelijke financiƫle rendement weet je pas als je de energieprijzen van de komende decennia kent. En dat weet niemand. Bij ons krijg je daarom geen rekensommetjes op basis van aannames: we zorgen er gewoon voor dat je de beste zonnepanelen met de hoogste opbrengst krijgt, tegen de scherpste prijs. Dan heb je automatisch het hoogste rendement en de kortste terugverdientijd.